2013. július 23., kedd

Roló, római roló, raffroló, függöny roló- Nem tudod melyiket válaszd? Megmutatjuk, hogy mi a különbség!



Roló, római roló, raffroló, függöny roló- Nem tudod melyiket válaszd? Megmutatjuk, hogy mi a különbség!


Amikor a lakás szépítése végre abba a fázisba kerül, hogy meg kell oldanunk az ablakok árnyékolását, illetve szeretnénk is széppé, dekoratívvá varázsolni szobánkban az ablakot, jön a kétségbeesés, hiszen annyiféle variáció van és igazán nem is értjük a különbségeket. Összegyűjtöttük ezért a legfontosabb információkat, amelyeket érdemes tudni a választás előtt.

Roló, római roló, raffroló, függöny roló - Mi az, ami közös?

Roló, római roló, raffroló, függöny roló funkciói

A rolók minden fajtája ugyanazt a funkciót tölti be. Szabályozzák a hőmérsékletet, csökkentik a zajt és gondoskodnak a meghitt hangulatról. Egyszerű, tiszta vonalaik lehetővé teszik, hogy az ablakunk ne keltsen zsúfolt hatást. A rolóknál előtérben van a funkció, mindig célszerűek és megfelelőek. Kevésbé hivalkodóak, egyszerűbbek, mint a függönyök és viszonylag olcsó módszerei az ablakdíszítésnek. Ha kicsi az ablakunk különösen jó választás, mert a kis ablakokon nagyon jól mutatnak.

Roló, római roló, raffroló, függöny roló – Mi az, ami különbözik?

Nézzük egyesével, hogy melyik kifejezés mit takar.

Roló

A lehúzható roló klasszikus termék. Egy hengerre tekeredik fel az anyag, amely lehet speciális roló anyag vagy erős szövet, ami nem túl vastag, mert akkor feltekerve túl széles tekercset képezne.
A rolókat többféleképpen mozgathatjuk, a legegyszerűbb módja a zsinóros mozgatás. Választhatunk hozzá azonban kényelmesebb megoldást is, mint például a smartroll szerkezet, de készítenek belőle motorizált változatot is.
Roló láncos mozgatóval fényáteresztő anyagból
A rolót mozgató láncot a falhoz rögzíthetjük egy speciális kiegészítővel, így a lánc fixen fut az ablak mellett.

 Rolók rögzítése

A rolókat rögzíthetjük mennyezetre, oldalfalra vagy közvetlenül az ablakszárnyra. Mielőtt eldöntjük, hogy mekkora rolót vásárolunk, mindenképpen el kell döntenünk, hogy hová szeretnénk szerelni, hiszen ez nagyban befolyásolja a roló méretét.
Roló láncos mozgatóval sötétítő anyagból
A rolóhoz választhatunk enyhén fényáteresztő és sötétítő anyagot.
 Méret szerint tudunk vásárolni előregyártott standard méretű rolót, de ha speciális igényünk van, méretre is készítethetjük. Ebben az esetben számítsunk rá, hogy a gyártó előleget fog kérni tőlünk. Létezik belőle fényáteresztő és fényzáró verzió is.

Roló változatai

Attól függően, hogy milyen célt szeretnénk vele elérni, választhatunk fényáteresztő és sötétítő roló közül. Kifejezetten az ablakra történő rögzítés céljából hozták létre a minirolót, melynek kisebb a hengere, hogy elférjen az ablaknyitáskor.
Miniroló, melyet az ablakszárnyra rögzíthet. Kapható a DEKORIA webáruházban.
A minirolókat ablakszárnyra is rögzíthetjük. A kis henger nem akadályozza az ablak nyitását. Kapható: www.dekoria.hu

Római roló, raffroló, függöny roló

A jó hírem az, hogy ezek szinonima szavak, mindegyik ugyanazt jelenti. A rossz hírem pedig az, hogy ez nem azt jelenti, hogy nincsenek különböző verziói a terméknek, ami közül választanunk kell. (A cikk további részében felváltva fogom használni a római roló, raffroló, függöny roló kifejezéseket – a változatosság kedvéért – de mindig ugyanazt értjük alatta!)
A függöny roló kifejezés talán a leginkább árulkodó így első hallásra. Mint nevéből is sejthetjük, ez egy olyan roló, ami függöny anyagból készül. Azonban amikor felhúzzuk, nem egy tekercsbe tekerjük fel, hanem harmonika szerűen összeráncoljuk az anyagot, ezt hívjuk szaknyelven raffolásnak, amiből a raffroló kifejezés származik. A római roló (raffroló, függöny roló) esetében mindig számolnunk kell azzal, hogy a felhúzott rolónak van egy kb. 30 cm-es fedése, ahová összehúzza az anyagokat. Úgy érdemes terveznünk, hogy az ablak felett legyen legalább ennyivel a római roló (függöny roló, raffroló), hogy legyen helyünk az ablakot kinyitni. 
A római roló (raffroló, függöny roló) felhúzásakor hajtásokat képez. Teljesen felhúzott állapotban kb. 30 cm-t lóg le.
A római roló (raffroló,  függöny roló) felhúzásakor hajtásokat képez. Teljesen felhúzott állapotban kb. 30 cm-t lóg le.

Római roló, raffroló, függöny roló változatai


A raffrolókból (római roló, függöny roló) is létezik fényáteresztő és sötétítő változat, de akár blackout anyagból is csináltathatjuk, amelynek a legmagasabb a fényzáró képessége.
A római rolóknak van olyan fajtája, amely elsősorban díszítésre szolgál és nem lehet mozgatni, de a legtöbb verzió mozgatható, szabályozhatjuk vele a bejövő fényt. 
A raffroló (római roló, függöny roló) füles verziója karnisra akasztható.
A raffroló (római roló, függöny roló) füles verziója karnisra akasztható.


Római roló, raffroló, függöny roló- Mozgatás módja


A mozgatás módja is többféle lehet. Választhatunk egyszerű zsinórozott verziót, ahol zsinórok segítségével tudjuk felhúzni a raffrolónkat (római rolónkat, függöny rolónkat). Ez a leggazdaságosabb verzió, de természetesen ennél fogva a legtöbb kompromisszum is ezzel jár, mivel ezeket általában csak akkor tudjuk félúton megállítani, ha a madzagnak készítünk egy kikötési lehetőséget. A következő verziója a sínes madzagos, ahol már egy kis szerkezet segítségével egyszerűbben tudjuk szabályozni a magasságot. Minőségben ezután következik a láncos alumínium házas rendszer, amelynél bárhol meg tudjuk állítani a római rolót (raffrolót, függöny rolót)

Római roló, raffroló, függöny roló- Hogyan kell őket rögzíteni?

A függöny rolót (római roló, raffroló) rögzíthetjük mennyezetre, oldalfalra vagy közvetlenül az ablakszárnyra. Raffrolóból létezik olyan verzió, ami nem sínre szerelt, hanem kis fülekkel van ellátva, amelyek segítségével karnisra is helyezetjük.
A láncos mozgató rendszer a legprofibb megoldása a raffrolók mozgatásának.
A láncos mozgató rendszer a legprofibb megoldása a raffrolók mozgatásának.
Egy másik különleges változat, amely egyszerre fényáteresztő és sötétítő is. Két különböző anyag, két külön mozgató rendszerrel van egymás felé szerelve ebben a rendszerben.
Ha sokféle roló és raffroló közül szeretnél választani, amit könnyen tudsz illeszteni más lakástextilekhez is, keresd fel a Dekoria online lakástextil webáruházat, ahol Magyarország legnagyobb választékát találod.

Legközelebbi cikkünkben részletesen foglalkozunk a raffroló készítésével.

Nincsenek megjegyzések: