2013. május 24., péntek

Shabby chic - Ezt ne hagyd ki, ha szereted a múlt emlékeit!



Shabby Chic 

Megtalálod benne a múltat és a jelent is


Elérzékenyülsz egy-egy múlt századi kincs láttán? Elképzeled, vajon fénykorában egy-egy bútordarab hol és kit szolgálhatott? Örömmel böngészel a bolhapiacokon?
Ha találsz egy egyedi múltbéli kincset a bolhapiacon vagy az antik kereskedésben, itt az ideje, hogy új arculatot adj az otthonodnak és kialakítsd a shabby chic stílust. A shabby chic jelentése egyébként „kopottan sikkes, stílusos”. Az 1980-as évek végén Rachel Ashwell hozta létre ezt az irányzatot és azóta  már az egész világon igen széles körben elismerést vívott ki a lakberendezésben. Ha még nem találkoztál a shabby chic stílussal vagy csak egy kis inspiráció után kutatsz, kellemes színkombinációt vagy bútorokat keresel, fedezd fel, hogy mitől vált népszerűvé a shabby chic.

Biztos, hogy találkoztál már „shabby”, azaz kopott tárgyakkal te is, de Rachel Ashwell volt az, akinek a kreativitása kellett ahhoz, hogy létrejöjjön ez a stílusirányzat, amely idővel egy nélkülözhetetlen stílusává vált a lakberendezésnek. Sokan vannak világszerte, akik szerelmesei ennek az irányzatnak.
  
A bolhapiacok igazi aranybányákká válnak azok számára, akik valami régi, de stílusos és szép dolgot keresnek. Ezeket a tárgyakat újjávarázsolni leginkább a shabby chic segítségével lehet.
Kényelmes, hangulatos, régi és új, fényes, lágy, pasztell, csipke, rózsák és a nőiesség a legjobb szavak, amelyek leírják a shabby chic stílust. A shabby chic eredetileg a britt vidéki, nagy házak régi de nagyon intim hangulatát idézik, amelyben minden tárgyhoz valamilyen emlék kötődik, ezért tisztelik azok megviselt, kopottas megjelenését. Ezt kombinálja ez a stílus a francia rafinériával, melegséget, kényelmet adva a britt eleganciához.

Ha a shabby chic stílust választod, vonzódnod kell az elmúlt idők, használt bútordarabjaihoz, amelyeket meg is kell találnod. Ha valamire szüksége van egy shabby chic kedvelőnek, az  a kreativitása. Ha megtaláltad azt a ritkaságot, amit kerestél, még hozzá kell adnod a saját kreativitásodat is néhány szabály és alapelv betartásával, hogy az illeszkedjen ebbe a stílusba.
A bútor helyreállítása, átalakítása az első lépés ahhoz, hogy a megfelelő régies, rusztikus stílust megkapd. Nem kell rengeteg ilyen tárgyat felhalmoznod ahhoz, hogy ez a stílusirány létrejöjjön az otthonodban. Használhatsz akár olyan egymástól teljesen különböző elemeket is, amelyeknek látszólag semmi közük nincs egymáshoz.
Kicsi, elegáns, rafinált művészi kreációkból áll ez a stílus. Néha nehéz megtalálni a megfelelő darabot, de egy használt bútordarab még sikkesebbé tehető egy kis antikolt festéssel, néhány repedéssel vagy egyéb diszkrét múltbeli jelekkel. Az ehhez a stílushoz illeszkedő bútordarabok sohasem újak, hanem újrahasználtak, átalakítottak, felújítottak. Nagyon jó döntés régi tükröket, kézzel készült székeket, komódokat, ottománokat, ütött-kopott asztalt használni.



Ami a színeket illeti, a fal szín kiválasztásánál a legjobb döntés a fehér, de megengedett némi nagyon halvány, romantikus árnyalat is, mint a nagyon halvány bézs, egy leheletnyi pasztell rózsaszín, vagy égkék. Némi virágminta azonban megengedett, sőt egy lényeges elem is lehet. Fehér falra festhetünk rózsaszín virágokat, de használhatunk virágos tapétát is, amely a régies stílus hangulatát keltheti.
Ami a dekor anyagokat fajtákat illeti, minden megengedett a pamuttól a lenge tüllig. A bútorok nagyok masszívak és könnyű, színes dekor anyagokkal vannak díszítve. A legjobb kiegészítők a dekoratív párnák különböző méretben és szép színes mintákkal. A shabby chic alapszabálya azonban, hogy pasztellszíneket használjunk. A variációk lehetősége azonban végtelen. Ezért aztán egyáltalán nem meglepő, ha a stílus kialakítása érdekében kombináljuk a pöttyöst és a csíkost, a virágmintásat és a geometrikus formákat. Itt minden megengedett.
A shabby chic nem bonyolult egyáltalán. Válassz retro gyertyatartókat, régi festményeket, és ne felejts el virágot rakni a vázába. Használj ágytakarót, székhuzatot, kárpitozott kanapét. Figyelj oda, hogy a régi és az új dolgoknak egy végtelenül romantikus, ügyes keverékét hozd létre. Ez a shabby chic.

szerző: Tinta Krisztina
A szöveg és a fényképek másolása a tulajdonos engedélyével, a forrás link megjelölésével lehetséges. Információ: info@dekoria.hu




Remodeling and Home Design

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése