2013. július 14., vasárnap

Hogyan válasszunk függönyt a lakásba?


Hogyan válasszunk függönyt a lakásba?

Hogyan válasszunk függönyt a lakásba?

A függöny kiválasztása a lakás berendezésekor sokszor a legutolsó lépés. Ha azonban igazán profi külsőt szeretnénk elérni, tervezzük meg előre a lakástextíliákat is, hiszen a függöny, díszpárna, roló, római roló, asztalterítő, ágytakaró vagy éppen a kanapé huzata nagyban befolyásolja a lakás hangulatát, sőt néhány textil kiegészítővel teljesen meg tudjuk változtatni a dekorációt, ha ügyesen válogattuk össze az alap bútorokat. Mondhatnánk úgy is, hogy a függöny, díszpárna és egyéb lakástextil a pont az i-re, ha lakberendezésről van szó. Ha ezek az elemek nincsenek vagy nem megfelelően vannak megválasztva, a szoba berendezése hiányos vagy éppen diszharmonikus is lehet.
Hálószobában könnyen képezhetünk egységet az ágytakaró függöny vagy raffroló és a díszpárnák segítségével
  További berendezési ötleteket találsz itt: Dekoria berendezési ötletek
Egy jól megválasztott függöny vagy kanapé huzat melegséget, barátságos hangulatot kölcsönöz otthonunknak.

A függöny kiválasztása

A függöny kiválasztása előtt  át kell gondolnunk néhány dolgot.

Karnis felszerelése

Mielőtt elindulnánk függönyt vásárolni, nagyon fontos, hogy megfelelően vegyünk méretet. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy még nincs felszerelve a karnisuk, vagy még meg sem vásárolták, de az elképzeléseik szerint már pontosan tudják, hogy milyen karnist és hová szeretnének elhelyezni és ezen terv alapján gondolják át a függöny méreteit is. Sajnos ilyenkor előfordulhat, hogy a megálmodott karnis mégsem fér el oda, ahová szerettük volna, vagy éppen picit rövidebb a karnisrúd, amit vásárolni tudunk, mint az előre eltervezett, vagy egyszerűen valamilyen oknál fogva az eltervezett helyre nem tudjuk felrögzíteni a karnist, csak picit feljebb vagy lejjebb. Ezek a pici módosítások azonban sokat változtathatnak a végső látványon és a függöny végleges méretein is. Akkor vagyunk szerencsések ilyen esetben, ha túl nagy a függöny, mert azon még könnyebben lehet változtatni, mint azon, ha túl kicsire sikerült a másképpen felszerelt karnis miatt.

Hogyan vegyünk méretet a függönyhöz?

Ha a karnisunk fel van szerelve, akkor viszonylag egyszerű a dolgunk. Mérjük meg a karnisnak azt a hosszát, ahol a függöny lesz, tehát rúdkarnisnál a két tartó konzol közötti helyet, sínes karnisnál pedig a sín hosszát. Ezután pedig döntsük el, hogy milyen hosszú legyen a függöny. Ez lesz az a hely, amit a függönnyel díszíteni fogunk. A függöny mérete szélességében ennél nagyobb lesz, kb. a kétszerese. Ha ezt a méretet tudjuk, akkor a szakemberek már könnyebben tudnak nekünk segíteni a megfelelő méret kiválasztásában.
Ügyes ötlet lehet az egyszínű és a mintás anyagok kombinációja egy kis drapéria segítségével.

  További berendezési ötleteket találsz itt: Dekoria berendezési ötletek

A függöny színének a kiválasztása

Mindenkinek van egy számára kedves színvilága, általában ez a színvilág jellemzi a lakásunkat is. Ha dekorálni akarunk egy helyiséget, üljünk le a szobában, vegyünk a kezünkbe egy kis papírt és színes ceruzákat és vizsgáljuk meg a szoba meglévő berendezési tárgyainak a színét és hangulatát. Válasszuk ki a jelenleg uralkodó 2-3 színt és írjunk le néhány jelzőt, ami eszünkbe jut. Például meleg, barátságos, kicsit hideg, mediterrán stílusú stb. Ezek után döntsük el, hogyan szeretnénk ehhez igazítani a textíliákat. 
A nappaliban a függöny képezzen egységet a kanapé huzata, a díszpárnák és lábtartók között.
  További berendezési ötleteket találsz itt: Dekoria berendezési ötletek

A függöny legyen egyszínű vagy mintás

A színvilág kiválasztása után döntsük el, hogy egyszínű vagy inkább mintás anyagban gondolkodunk. Nagyon mozgalmas, mégis egységes képet tudunk létrehozni, ha többféle anyagot kombinálunk a szobában. Ne csak a függönyben gondolkodjunk! Ha egy igazán vagány hangulatos helyiséget akarunk kialakítani, mindenképpen alkalmazzuk a hasonló stílusú anyagokat többféleképpen a helyiségben . Például a kanapé huzattal megegyező függönyt válasszunk. De lehet a függönyt az asztalterítőhöz is igazítani. Egy hálószoba esetében pedig az ágytakaróval megegyező anyagból válasszunk függönyt vagy római rolót.
Remek példája ez a berendezés annak, hogyan lehet kombinálni a csíkos anyagot a virágossal.
  További berendezési ötleteket találsz itt: Dekoria berendezési ötletek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése